Видове винтове в строителството

винтовеСъществуват различни видове винтове, като някои от тях се водят универсални. Но това не означава, че са „за всичко“. Това означава единствено, че те са добро решение, когато става въпрос за комбинирани плоскости от дърво и метал.

Ако обаче ще трябва да правите връзка между две метални повърхности или от метална повърхност към дървена, е по-добре да се изберат специално предназначените за това винтове. От онлайн магазин за крепежни елементи Кам 04 ни помогнаха в създаването на тази статия.

Нека видим кои са най-често срещаните винтове в строителството и ремонтите.

Винтове за метал

Такива крепежни елементи могат да пробиват дупки в ламарина с дебелина до 5 мм. Така че за да не се плъзгат по повърхността на метала, ръбът на винта е „завинтен“. Използват се перфоратор и чук, за се направи малка вдлъбнатина. Изобщо не е необходимо да пробивате метала. Достатъчно е винтът да се спусне в вдлъбнатината.

Видовете винтове за метал са доста.
Тези, които са изработени от месинг са по-меки. Техните „събратя“, направени от въглерод и неръждаема стомана са по-твърди.

Също така има винтове за метал с различни накрайници – например, с остър край и свредло – самонарезни винтове за метал. Те също са разделени по области на приложение – за вътрешна и външна употреба. Различават се по дебелината на защитния слой. За външна употреба покритието трябва да е по-дебело.

Винтове за гипсокартон

Тези винтове са от изработени от фосфатирана стомана, но има и поцинковани. Всъщност, това са винтове за дърво или метал. За съединяване към дървени повърхности вземете винтове за дърво, а за метални – винтове за метал.

Как да изберем винтове за дърво

Ако ще закрепяте нещо към дървени повърхности, не залагайте на винтове за метал или универсални винтове. Универсалните са добри, когато трябва да закрепите само дърво към метал.

Винтовете за дърво имат по-рядка резба с по-висок профил (браздите между спиралите им са по-дълбоки). Използват се не само за дърво, но и за всички видове листови материали: гипсофазерни плочи, шперплат, OSB (OSB), ПДЧ и ПДЧ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>