Генитален херпес – кога и как да го разпознаем

Сред най – разпространените симптоми на генитален херпес са  сърбеж или болка около гениталите. Обикновено са последвани от болезнени, малки мехури, които оставят рани или кървят. Повечето хора забелязват симптомите в рамките на няколко седмици след като са прихванали вируса от друг човек. Първия път, когато ви се случи, може да имате треска, главоболие или други грипоподобни симптоми Някои хора се случва да имат малко или ниакакви симптоми.

Образуването на херпес се случва при различните видове секс – вагинален, орален или анален – с човек, който е зараззен. Това е доста често срещано в САЩ. На всеки 5 възрастни има 1 с херпес. Той може да се разпространява по време на орален секс, ако вие и вашия партньор усещате студена болка. Тъй като вирусът не може да живее дълго извън тялото ви, вие не можете да го хванете от нещо като тоалетна чиния или кърпа например.

Понякога хората припознават херпес в пъпка или врастнал косъм. Вашият лекар е лицето, което може да вземе проба от рани като използва тест за тампон. Ако нямате никакви симптоми, но въпреки това мислите, че можете да имате херпес, то личният ви лекар може да направи кръвен тест. Възможно е излизането на резултатите да отнеме няколко дни.

Гениталният херпес идва от вируса, наречен херпес симплекс-2 (HSV-2). Негови подобни са HSV-1 – този, който образува рани.

При всякакви съмнения за херпес е най-добре да се обърнете към вашия личен лекар. Той най – добре ще определи и предпише антивирусно лекарство, което да премахне и излекува симптомите. Предписаните хапчета ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да съкратите периода на дискомфорт. Междувременно не се целувайте и не правете никакъв секс. Дори и да нямате симптоми е хубаво да се изчака ивестно време, защото е възможно все още да сте разпространител на болестта.

Източник: http://pentagram2012.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>