Ще измести ли доставката на храна ресторантите?

COVID-19 и последвалите ограничения принудиха ресторантите, които предлагат доставка на храна онлайн, вместо вечеря на място.

Въпреки че доставката на храна нарастваше много по популярност в продължение на няколко години преди пандемията, много ресторанти трябваше да влязат в крак бързо, за да увеличат или стартират такава услуга, така че да продължат да обслужват клиентите си. И клиентите им отговориха, много от тях, като опитаха първо цифровите опции за онлайн поръчки и услуги за доставка на трети страни.

Дори когато ограниченията за хранене започват да се улесняват в глобален мащаб, ефектът от няколкомесечната промяна може да е дълготраен и може да накара ресторантите да обмислят как най-добре да отговорят на новите нужди. Много експерти очакват реакцията покрай коронавируса да ускори и усили предишната тенденция за преминаване към доставки.

Според доклада на Technomic от май 2020 г., „Мониторинг на пандемията COVID-19“, 46% от потребителите казват, че все още поръчват храни и напитки от ресторанти, докато 37% заявяват, че търсят удобни за доставка ястия, които пътуват без проблем от ресторантите до домовете им.

Подобни цифри предполагат, че потребителите, на които в миналото не им е било удобно да поръчват храна за доставка до вкъщи, са се запознали с концепцията – и много добре могат да продължат да участват в нея, дори след пандемията.

Трайна промяна

Насоките за отваряне на ресторант на много места включват ограничения за капацитета на трапезарията, за да се поддържа безопасно социално дистанциране. В тези случаи храненето извън заведенията може да продължи да бъде решаваща част от оперативния и финансовия пъзел.

Когато ограниченията в крайна сметка изчезнат, много от клиентите може да са променили трайно навиците си, като са избрали да възприемат удобството на доставката по време на традиционната вечеря у дома.

Ето няколко начина, по които ресторантите могат да се адаптират, за да обслужват по-добре клиентите, независимо как избират да вечерят те.

Ресторантите, жонглиращи между личното преживяване на живо и обслужването извън обекта, може да открият, че се нуждаят от нова концепция, за да обслужват адекватно и двете аудитории.

Промяната на точките за достъп до ресторанта също може да помогне на операторите да контролират потока, както от логистични, така и от съображения за безопасност. Специален вход за шофьори на доставки или вечерящи, които вземат готови поръчки, предпазва този пешеходен трафик далеч от клиентите, които очакват маса в ресторанта.

Outback Steakhouse предприе подобен ход преди няколко години, за да създаде отделен вход за текущите поръчки в много от своите локации.

Ресторантите, по-специално опериращите с пълен набор от услуги, които разчитат на физическите си обекти, за да привлекат покровители, може да открият, че ще мине известно време, преди заведенията им да оживят отново.

Този тип ресторанти могат потенциално да използват излишния кухненски капацитет, за да създадат изцяло ново изживяване за хранене – и нов двигател на приходите – чрез създаване на „виртуална“ или „призрачна“ кухня. Те могат да разработят дигитална марка, която се управлява от същото физическо пространство, но достига до нова онлайн аудитория.

Този вид операция позволява на ресторантите да използват своето пространство и труд по-пълноценно, без да променят или закриват съществуващата марка.

Иновациите са водещи

Могат ли собствениците да намерят начин да предложат на клиентите едно добро ресторантско изживяване у дома? Има ли уникални начини за доставка или предлагане на храната, които да привлекат вниманието?

Независимо от подхода, креативният маркетинг ще бъде от ключово значение през следващите месеци. Защото светът се промени и никой не трябва да изостава от тази промяна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>