За верността в църковния брак


Любовта между двама влюбени винаги има добро развитие – създаване на семейство. Обикновено хората желаят да се врекат във вярност пред Бог и за това сключват църковен брак. Всеки един човек е наясно каква сила дава Божията благодат.

За съжаление в нашата страна може да се венчаят младоженците само при условие, че имат граждански брак. Всъщност църковният брак няма юридическа стойност. За да се получи тайнството Венчание желаещите трябва да са кръстени – да са православни християни. Ако някой от младоженците е представител на друга религия, то той или тя трябва да приеме православното християнство.

За сключване на църковен брак има редица забрани, свързани с родствените връзки, по сватовство. За да се извърши ритуала са необходими и редица документи – кръщелни свидетелства на младоженци и кумове, акт за граждански брак, както и декларация, подписана от младоженците, че нямат роднинска връзка помежду си.

За християните семейството е много важно и представлява самостоятелно единство – всеки живее за общото, воден от своята любов и в същото време никой на никого не нарушава личното пространство. Има случаи, когато млади хора живеят само с граждански брак докато се уверят, че са готови да се изправят пред Бог за да получат Неговата благословия. Това е резултат от тяхната бавна промяна към близост с християнството.

За всички въпроси, свързани с църковен брак, желаещите да се венчаят е необходимо да се обърнат към свещеника на храма, който са избрали. Те ще имат възможност да разговарят със свещеника по всички въпроси, които ги интересуват във връзка с тайнството Венчание. В процеса на разговора ще се убедят до колко живеят с разбиранията за семейство според християнските изисквания. Семейството трябва да се опира на основите на любовта и разбирателството, да се отглеждат децата с голяма отговорност и да им се дава много обич.

В деня на сключване на църковния брак младото семейство се врича във вярност един към друг, засвидетелстват своята обич и отговорност, и получават Божията благодат. Разбира се всички гости – роднини и приятели, с радост споделят този незабравим за младото семейство ден – венчаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>