Използване на фунгицидите за защита на растенията

Болести по растенията – една от основните причини за загуби от добива както в количествено, така и в качествено изражение. Уврежданията се причиняват от редица фитопатогенни микроорганизми, гъби, вируси, бактерии.

За борба с болестите по растенията в селското стопанство е целесъобразно да се използват фунгицидите. Това са химически вещества, специален вид пестициди, който е способен да се бори с причинителите на болестите по различните растения.

Фунгицидите се използват с цел:
- борба с болестите в периода на формиране и развитие на културите;
- повишаване на добива и подобряване пазарния вид на плодовете;
- удължаване срока на съхранение на реколтата от плодове, зеленчуци, клубени и семена;
- премахват риска от заболяване и натравяне при хората и животните, приемайки увредени от болести растения.

Наред с агротехническите мероприятия, насочени към повишаване на добива и подобряване качеството на селскостопанската продукция, важна роля заемат фунгицидите. На практика те адекватно контролират появата и развитието на болестите по растенията. При това те незначително повишават себестойността на селскостопанските култури.

За максимално ефективен резултат от използването на химически средства е необходимо прилагането им преди заболяването или при поява на първите симптоми.

Това е преди всичко свързано с факта, че загубите от болните растения не могат да се компенсират. Химическите средства могат да защитят само незаразените участъци.

Производителите използват фунгицидите при прага на вредност.
Профилактиката се прави като се отчита агроклиматичната прогноза. Това се прави за намаляване на себестойността, разбира се, на продукта, а това означава повишаване дохода на производителите, а така също с цел защита на околната среда от въздействието на химикалите.

Фунгицидите се произвеждат във вид на прах, гранули, газ или течност.Те се прилагат в следните случаи:

1. Обработка на семена, луковици, разсад. Третиранията могат да се правят както в семепроизводните фирми, така и непосредствено преди засаждане. Традиционно се използват препарати за обеззаразяване срещу гъбни болести, а така също се обработва разсада против гниене.

2. Предпосевна обработка на почвата по бразди или лехи в зависимост от начина на отглеждане на културите. Използват се течни препарати за прилагане с капково напояване или се пръска около корена на растението.

3. Обработка на листата и другите надземни части с помощта на пръскачка. Могат да се ползват както малки ръчни пръскачки, така и с голям обем, транспортирани с трактор или с въздушен транспорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>