Използване на фунгицидите

Agricultural workerПоследните десетилетия се наблюдава небивал растеж на вирусни, бактериални, гъбни заболявания по всички културни растения. Бактериалните и вирусните болести практически трудно се поддават на лечение. С гъбните заболявания ( струпясване, церкоспороза, вертицилийно увяхване, ръжди, главни, мана, брашнеста мана, различни видове гниене, антракноза и други ) при правилното прилагане успешно се справят фунгицидите – контактни, системни.

Фунгициди ( от лат. „fungus” – гъба и „caedo” – убивам ) – това са химически вещества, способни да спрат развитието на причинителя на болестта по растението. Ето защо ги използваме за борба с гъбните болести. Те са една от групите на пестицидите.

Класификацията им е направена по различни показатели.
В зависимост от химическите свойства те биват неорганични ( съединения на сярата, медни препарати ) и органични.

В зависимост от въздействието върху причинителя фунгицидите са профилактични и лечебни. Профилактичните предпазват от зараза когато съществуват условия за развитие на болестта. Лечебните унищожават мицела на гъбата, след като вече растението е заразено.

Според начина на разпределение в тъканта на растенията се делят на контактни и системни. При третиране на растенията с контактни препарати последните остават на повърхността и действат на причинителя при контакт с него. Ефективността на контактните препарати зависи от продължителността на задържане върху обработената повърхност. При дъждовно време тяхното действие намалява. Те не могат да лекуват, но надеждно ги защитават. Към тях растенията не изграждат устойчивост – в това е тяхното предимство. Но тяхното защитно действие не продължава повече от 10 дни или до първия дъжд, което налага веднага да се пръска. С тях могат да се правят от 3 до 6 обработки на сезон. Тези препарати не навлизат в растението и защитават само местата, на които са попаднали. Ето защо при работа с контактни фунгициди трябва много добре да се напръскват растенията – не само повърхността на листата, но и долната страна защото много видове гъби започват точно от там да се развиват.

Системните фунгициди проникват в растенията и се разнасят до всички органи и по този начин спират развитието на причинителя. Ефективността им се определя от скоростта на проникване в растенията и малко зависи от метеорологичните условия. Тези препарати защитават растенията отвътре и отвън. Системните препарати могат да окажат лечебно действие при начален стадий на зараза. Ако след 2 часа завали, то ефективността на препарата не се променя. Срокът на защитното им действие е в продължение на две седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>