Как се ремонтира баня без грешки

Как се ремонтира баня без грешкиНезависимо колко добре построено ни е жилището и колко прекрасно е обзаведено, все ще има случай, в който ще ни се прииска да го ремонтираме. Дори да функционира напълно добре, понякога човек просто има нужда да вижда нещо ново, което е и една от причините толкова много хора да обичат да пребоядисват стаите си на няколко години. Пълните ремонти обаче са по-редки по много причини, като една от тях е по-високата цена, а друга – по-трудоемката задача като цяло. Това нещо се задълбочава дори повече, ако искаме да ремонтираме банята си. Всеки знае, че едно жилище без баня не може, но когато тя е в ремонт, то все едно жилището няма баня. Затова е много важно ремонтът на това помещение да протече плавно, безпроблемно и бързо, с добро планиране и правилно отношение. Ето защо сме ви подготвили списък с няколко грешки, които да не допускате, но които често се срещат в практиката.

Първият ни съвет е по-скоро естетичен. Той е свързан с цялостното обзавеждане за баня. И по-точно – какво трябва да бъде то. Много хора не обръщат внимание на това жилището им да е с всички стаи в тон, но ако все пак следвате някаква идея на минимализъм или по-модерно изглеждащо жилище, няма да е особено разумно да правите банята в друг стил. За жалост, много хора се захласват по идеи в разни списания където се показва едно красиво обзавеждане за баня, което обаче никак не би си отивало с останалия интериор на апартамента или къщата. И макар наистина банята да е в известна степен отделена от другите помещения, все пак е добре да има някакво плавно приливане. Ако всичко сте обзавели в стъкло и метал, то уютната визия с дървени елементи в банята не би изглеждала добре ръка за ръка с останалите стаи.

И като си говорим за това колко хора черпят идеи от списания или места, на които са били, то не трябва да забравяте, че просто няма как да направите нещо напълно еднакво с това, което сте видели. А и всъщност е много по-добре просто да почерпите вдъхновение, но да не се опитвате да имитирате вече готови неща. Нека не забравяме, че в тези списания се показват бани, чието изграждане може би надхвърля много вашия бюджет и чието обзавеждане за баня е доста по-скъпо, отколкото изглежда. Така че не се притеснявайте, ако банята ви не може да се превърне в копие на страница от списание, тъй като това всъщност показва, че имате едно уникално жилище, а не поредната имитация на нещо друго.

Това ни води и към следващата грешка, която някои хора допускат. Те изобщо не вземат предвид размерите на банята си и техните очаквания за това какво може да се направи в една малка баня са изключително големи. За нас е непонятно как в малка баня хората искат да набутат и вана, и душ кабина, и тоалетна. Това е просто невъзможно или ако по някакъв начин успеят да се сместят тези неща в едно наистина малко помещение, то тогава не остава място за нищо друго. Вместо това е по-добре да имате реалистични очаквания и да направите малката баня едно уютно място с приятно и минималистично обзавеждане за баня. Ако ви се струва прекалено малка за душ кабина и тоалетна на едно, просто изберете да разделите помещението с една стъклена преграда. Това се прави много лесно и бързо, като се постига сходен ефект с този на душ кабината, с тази разлика, че в много случаи може да не се затваря пространството с душа, но поне няма да се мокри останалата част от банята.

И накрая едно кратко загатване – не се страхувайте да имате прозорец в банята си. Много хора смятат, че това е неправилно и пречи на отоплението през зимата, но всъщност един прозорец в банята може да внесе много свежест, а проветряването през него е много по-лесно, отколкото да оставите врата към банята отворена и така влагата да се разпростира в дома. Всичко останало обаче е вече въпрос на вкус и се надяваме, че ще успеете да направите банята си едно наистина прекрасно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>