Паравани за баня: 7 неща, които трябва да знаете

Полезни съвети при избора на душ кабина и стъклени елементи за баня

Най-накрая сте решили да направите дългоочакваната крачка по промяна на онова местенце от дома ви и да заложите на параван за баня? Какво по-хубаво от това! На пазара се предлагат множество избори от различни компании, които заливат с най-различни предложения. Що се отнася до създаването на стъклен параван за баня/елемент, клиентите трябва да имат предвид няколко прости изисквания: сигурност, безопасност, естетика и функционалност.

Glass Box са екип от амбизиони, млади и иновативни хора. Освен в изработването на душ кабини по поръчка, правани за баня и огледала с led осветление, те ще ви впечатлят с професионализма, с който подхождат към цялостната визия за вашата баня. Glass Box предлагат създаване на 3D проект за баня, както и преференциални оферти за мебели за баня, плочки и санитария.  В случай, че сте объркани при избора си и не знаете накъде да се насочите, екипът на фирмата ще ви даде професионален съвет при избора ви на параван или душ кабина.

С тяхна помощ събрахме и синтезирахме кратък лист с информация и въпроси на клиенти, която смятаме, че е добре да знаете при избор на стъклен елемент за баня:

 1. Какво пространство ще ми е нужно, за да сложа душ кабина? Какви врати да избера?
  Първото, което трябва да знаете е, че няма универсален отговор на тези въпроси. Всичко зависи от помещението, с което разполагате. В по-големите пространства винаги могат да се приложат повече варианти и решения, но това не измества от списъка притежателите на по-малки бани. Важен е замисъла и идеята, която ще се приложи от професионалистите, тъй като тяхния поглед ще види това, което обикновения потребител не би могъл. Същестуват решения със сгъваеми врати, плъзгащи се врати или просто параван за баня, който да обособи и раздели помещението.
 2. Колко струва параван за баня по поръчка? А душ кабина по поръчка?
  Докато за стандарните душ кабини може да се каже точна цена за модел, при тези по поръчка е доста трудно да се определи веднага, без съвета на специалист. Това е така, защото всяка кабина или параван се изготвят по индивидуални размери на клиента. Ако имате ограничен бюджет, съгласувайте го с консултантите на Glass Box, за да ви предложат оптимално решение.
 3. Могат ли да се закрепят тръбни закачалки за хавлии по стъклата?
  Не е изключен вариант и такъв би могло да се предложи, но дали това би била най-добрата идея? Ако разполагате с малка баня, то тази закачалка вероятно ще е в непосредствена близост до душа, а това би намокрило хавлиите ви. Помислете за друго място, на което да дедикирате сухотата на халата си за баня. Макар и много устройчиви и добре закалени, стъклата използвани за вашата душ кабина е добре да се пазят. Ако се чудите между това дали да пробиете стената или стъклото на душ кабината, за да сложите закачалка, определено ви съветваме да се насочите към първия избор.
 4. Стените в банята ми не са стабилни, какво да правя?
  Когато почукнете леко на стената в банята и чуете онзи звук, сякаш удряте нещо кухо, трябва да се замислите как да го поправите преди монтажа на душ кабината ви. При монтиране на панти за стената, които да държат стъклото, това може да се окаже истински проблем, особено ако тежестта пада точно там. При статично закрепено стъкло, има вариант и за поставяне на алуминиев профил. Разбира се, това са детайли, които не бихме могли да уточним в момента, но при разговор със специалист, той ще ви посъветва най-добре.
 5. Каква дебелина на стъклото да избера?
  Стандартните кабини и паравани за баня, които ще видите на пазара са с дебелина на стъклото от 8мм. При изработката по индивидуални размери, дебелината на стъклото може да бъде обсъдена с професионалистите и да се заложи на по-дебело такова – например 12мм. Това отново е опция, за която няма точен отговор, но която се предлага и от която бихме могли да се възползвате, ако желаете.
 6. Какви видове стъкло могат да се сложат на душ кабина или параван?
  Изборът е изключително голям, но това, което съветват специалистите е да го съобразите с банята. Дали ако се спрете на цветно стъкло в тъмната гама няма да направи помещението ви да изглежда още по-малко? Възможно е. Можете да се възползвате от най-различни идеи за стъклата си: прозрачно, матирано (химичен мат), орнаментика (керамичен принт), цветно стъкло, цветен мат, кристално и други. Както казахме, при избора на цвят за стъкените повърхности е добре да се съобразите с цялостната идея на банята, разположението, източниците на светлина, цветове и пр.
 7. Къде да монтираме душ системата в душ кабината/ паравана за баня?
  Добре е да помислите за ъгъла на падане на водата от душа, тъй като в някои случаи водната струя прави нетипични траектории, които да измокрят цялото помещение. Специалистите съветват да не монтирате душ системата срещу врата, защото има шанс, колкото и добре да е изолирана кабината, тя да протече навън през евентуални малки процепи. Спестете си излишните нерви като предвидите нещо такова.

Душ кабините и параваните за баня, изготвени по поръчка могат да бъдат страхотно допълнение към вашия дом, защото придават разчупеност извън рамките на стандартното. Направете своето проучване по темата и се уверете, че това наистина е вашия избор, за да се радвате на правилното решение за красива баня дълги години!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>