Производство на пелети – спасението на природата

Alternative energyКаква е разликата между горенето на биомаса и използването на земни ресурси? И в двата случая горим нещо, за да си осигурим топлина или топла вода. Под земни ресурси тук имаме предвид въглища, газ и прочие, които извличаме от недрата на земята за наша цел, но са ограничени.

От другата страна имаме биомасата, която на практика не е ограничена и може да се ползва със същата цел – например дърва, брикети, пелети и т.н. В България те са много популярни, но има страни, в които мрежите за доставка на газ, например, са адски често срещани и използвани.

Ще ми повярвате ли, ако кажа, че производство на пелети може да спаси природата?

Със сигурност знаете, че изчерпаемите ресурси на планетата вече започват да намаляват драстично. Човешката дейност е много интензивна. Производството на блага е огромно и то има нужда от енергия. Цените на тези ресурси се увеличават, защото търсенето се покачва, а предлагането намалява.
Въглищата например са и сериозен причинител на глобалното затопляне. Това е допълнителен минус.

Използвайки биомаса и по-точно пелети, ние пестим пари и щадим природата. Ще кажете, че и дърветата трябва да се изсичат по-малко, защото са полезни. Не случайно казахме производство на пелети, а не просто дърва.

Пелетите се правят от отпадъчен дървен материал, след като дървото е обработено за дъски и подобни. Тук не говорим за унищожаване на дървета със самата цел да се отопляваме. Взимаме останалия дървен отпадък от производството и го слепваме, така че да се получат въпросните многобройни и малки пелети. Освен това не се използват никакви вредни субстанции при обработката им.

Не търсим ли този ефект? Да вземем нещо, което по принцип смятаме за боклук и да го превърнем в нещо полезно. Хем си строим това, от което имаме нужда, хем не изхвърляме, хем сечем по-малко за отопление. Няма нужда да коментираме, че сечта за дървен материал е една идея по-контролирана от тази за дърва за огрев.

Това производство на пелети не оскъпява много дървесината, но повишава капацитета на полезна дейност. Както казахме, не се използват вредни и скъпи субстанции. Крайният резултат са сухи дървени парченца, които горят до край – не оставят почти никаква пепел. Като прибавим устройството на печките, които се използват, ефективността лети до небесата.

Не можем да използваме просто боклуците, които остават, защото те са трудни за подреждане, транспорт и употреба от крайният потребител. Освен това, остатъчните дървени парчета и стърготини често са влажни до някаква степен. Това намалява силно ефективността, защото се хаби повече енергия, за да се стигне до пълно разпалване и отделяне на топлина.

Изводът е, че пелетите са евтини и удобни за отопление. Независимо дали ще изберете печка, камина или котле на пелети, то ще работи малко или много автоматизирано и с различни системи за по-ефективно разпространение на топлината и защита. Производство на пелети – една умна инвестиция, която се изплаща и на крайния потребител, а и помага на нашата планета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>