Собствен бизнес – професионален домоуправител

С развитието на обществото се появяват все повече ниши за собствен бизнес. Една от тази възможност е развитие на фирма за предлагане на услугата професионален домоуправител. В големите жилищни сгради живеят хора напълно непознати, различни по характер и разбирания и всичко това трудно води до една обща точка – избор на домоуправител. Това е длъжност, която трябва да има кой да я изпълнява за да може да се стопанисва и ползва общата собственост в жилищната сграда.

Желаещи да вършат тази работа почти без пари, а с много ангажименти, няма. Всичко това създаде условия за поява на професия професионален домоуправител. Това предостави възможност на съсобствениците в големите жилищни сгради да си решат проблема – срещу заплащане на определена месечна такса вече има кой да се грижи за общите части в жилищната сграда.

Професионален домоуправител е интелигентен, можещ човек, който е запознат с всички наредби за вътрешния ред, за стопанисване на общи части и всичко свързано с живота в общата жилищна сграда. Той свиква общото събрание на съкооператорите, събира дължимите суми, отговаря за поддържане чистотата на стълбище, мазе. Негово задължение е да следи за състоянието на осветлението по стълбището, за работата и изправността на асансьора. При проблем в отоплителната или канализационна система той се справя с намиране на професионалисти за справяне с възникналите аварии.

Такива административни задачи като завеждане и водене на домовата книга, разплащане на всички общи сметки, събиране на таксите, завеждане на приходни и разходни документи, са в неговата професионална характеристика. Това са служебни задължения на професионален домоуправител.

Особено сериозни са проблемите в старите жилищни сгради. Там непрекъснато се явяват проблеми, защото с години не са правени основен ремонт на покрив, не е направена смяна на щрангове и всичко това води до чести аварии. Например, канализационната и водоснабдителна системи някога са направени с метални тръби. Всичко е било добре до годините, когато вече корозията започва да предизвиква сериозни проблеми. Смяната на щрангове е задача, която стои пред всички обитатели на сградата, защото са обща собственост и заплащането се дължи от всички. Този въпрос се урежда също от професионален домоуправител, макар и с много трудности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>