Предимствата на хиперинверторните климатици

Mitsubishi Heavy Industries наскоро обяви разработването на 14 нови модела климатици от своята серия „Hyper Inverter“. Тези нови модели са проектирани да отговарят на новите стандарти за енергоспестяване от 2015 г. в Япония и могат да се похвалят с най-високите рейтинги APF2 в индустрията. Освен това Mitsubishi (които вече са собственост на един от най-големите производители на климатици Carrier) намали размера и теглото на новите си модели, правейки ги по-компактни и лесни за инсталиране от предишните предложения на компанията. Маркетингът на новите предложения ще започне в средата на декември, като се очаква външните тела да бъдат налични в средата на януари.

Инверторна технология

Mitsubishi Heavy Industries разработи 14 нови модела пакетирани климатици с „хиперинверторна“ технология. Новите модели разполагат с четири външни тела и десет монтирани на тавана вътрешни тела, които са проектирани да отговарят на новите енергоспестяващи стандарти на Япония от 2015 г. В допълнение към високата си енергийна ефективност, новите предложения са с намален размер и тегло, за да улеснят инсталирането и работата. Освен това потребителите могат да очакват по-ниски месечни сметки за електроенергия с тези нови модели.

Новата инверторно задвижвана технология за отопление и охлаждане осигурява по-голям температурен баланс и намалява влажността от въздуха при топлото време, като по този начин повишава нивата на комфорт и намалява разходите за енергия. В допълнение към това, тези агрегати могат да превключват между два режима: турбо и поддръжка. В турбо режим компресорът работи при високи обороти, докато в режим на поддръжка работи при ниски обороти и поддържа желаната температура. Стандартните сплит климатици с инверторна технология обикновено струват 25%-55% повече от техните конвенционални едностепенни аналози.

Икономия на енергия

Използването на „хипер инверторни климатици“ напоследък е ежедневие в българските домове. Тези климатици са проектирани да използват енергоспестяваща технология, за да контролират количеството студ или топлина, от което стаята се нуждае, за да се чувства комфортно. С тази технология системата изчислява необходимото количество студ или топлина на стаята въз основа на нейната температура, което от своя страна води до по-добър комфорт, като същевременно намалява сметките за електричество.

Други предимства на инверторната технология включват икономия на енергия. Например сплит система от 6kW с инверторна технология не винаги ще работи с пълния си капацитет. Той ще работи с по-малък капацитет за кратки периоди от време и с по-висок капацитет за продължителни периоди. Инверторната технология също подобрява ефективността на системите за отопление и охлаждане чрез намаляване на късото съединение. Това позволява на системите да работят по-последователно и ефективно, което води до по-ниски сметки за енергия.

Период на изплащане

Ако търсите високоефективен климатик за вашия дом или офис, тогава със сигурност сте срещали термина „срок на изплащане“. Периодът на изплащане, както подсказва името, се отнася до времето, необходимо за възстановяване на първоначалната инвестиция. Като цяло един високоефективен климатик ще се изплати за шест до осем години.

Цена

Няма единна цена за инверторни климатици. Компанията Mitsubishi Electric, както и няколко други производители на HVAC, направиха проучване за цената на инсталиране на еднозонов хиперинверторен климатик. Проучването заключава, че една нова единица може да струва от три до петнадесет хиляди долара. Той също така провери разходите за спомагателни материали. Средната цена за инсталиране беше $4,208. Въпреки че разходите могат да варират, средната нова единица може да струва от три до петнадесет хиляди долара, в зависимост от модела и фирмата за монтаж.

Енергията, използвана от една климатична система, може да бъде висока, така че потребителите трябва да търсят модел, който ще намали консумацията им на енергия. В режим на отопление хиперинверторните климатици са много по-енергийно ефективни от стандартните модели. Средно хиперинверторните климатици ще струват от 30 до 35 лв. на месец при стандартни условия. Това се счита за най-ниската цена на електричество за отопление. В зависимост от модела спестяването на енергия може лесно да достигне до петдесет процента.

Характеристика

През последните години понятието „хиперинверторен климатик” се разпространи в българското съзнание. Често свързвани с най-доброто в климатичното оборудване, хиперинверторите са отличен вариант за максимизиране на енергийната ефективност. Чрез наблюдение както на температурата на вътрешното пространство, така и на външния въздух, тези климатични системи автоматично определят правилното ниво на студ или топлина за помещението. Тези системи не само осигуряват оптимален комфорт и енергийна ефективност, но водят и до по-ниски сметки за електроенергия всеки месец.

Хипер инверторната технология използва високотехнологичен инвертор, за да регулира своите мощности за охлаждане и отопление, за да съответства на температурата в помещението. Това се постига чрез забавяне или леко увеличаване на мощността, ако е необходимо, за да съответства на температурата в стаята. Целият процес протича ефективно и без прегряване на помещението. С възможността за регулиране на мощностите на модула според стайната температура, хиперинверторните климатици могат драстично да подобрят енергийната ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>