Стари прозорци – да ги оставите ли след ремонта?

Дограма в банята

Смяна на стари прозорци с нови, когато ремонтът вече се приема за даденост? Но това решение не трябва да е толкова очевидно, защото всеки е в своя собствена ситуация …

Преди да решите да смените прозорците с нови, погледнете внимателно съществуващите рамки. Задайте си въпроса – защо искате да смените прозорците? Заради напуканите рамки притеснява ли се от постоянното течение? Писнало ви е да лепите прозорци за зимата? Или може би просто искате нещо ново? Решенията на тези и подобни проблеми са напълно различни и в много случаи не е необходимо да се харчат големи суми за смяна на прозорци.

Кога трябва да сменяте прозорците?

Ако има обективни проблеми с отварянето на прозореца, вентилацията, ако има проходи, които минават през преди това удобен апартамент и дъждът се разпространява през пролуките, тогава определено си струва да помислите за смяна на прозореца. Също така, изкривената или напукана дограма може да причини разпространение на гъбички, които са опасни за човешкото здраве, така че смяната на прозореца в такава ситуация може да бъде неизбежна.

Кога да не сменяте прозорците?

Старите съветски дървени прозорци са доста устойчиви на износване при внимателно боравене, така че ако вашите прозорци не са изкривени, те могат да бъдат ремонтирани (сами или наети работници). Ако изрежете рамките, пребоядисате добрата боя, поставите печати, смените аксесоарите, разходите за тяхното възстановяване ще бъдат по-ниски от необходимите за закупуване на нови. В този случай резултатът ще бъде доста добър за комфортен живот.

Ако промените, тогава какво?

Ако все пак решите да смените прозореца, тогава коя опция да изберете – пластмаса или модерно дърво? Отговорът на този въпрос не може да се нарече еднозначен. И двата вида прозорци имат своите предимства и недостатъци, които вече споменах. Мога само да изразя мнението си – струва ми се, че дървените прозорци са още по-безопасни, така че ако изберете правилния доставчик, новите дървени прозорци няма да изискват сложна поддръжка и ще служат много, много години.

Научете повече за дограмите и профилите в блога на Премиум Пласт тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>