Последни коментари
Tags

Защо се напукват плочките в банята

Напукана плочка на пода или стената в банята може да бъде голям проблем първо заради естетиката, второ защото може да е индикатор по-голям проблем в банята.

 

Как така се случва вчера всичко е идеално, а днес плочката е счупена? Ако не сте изпуснали нищо върху нея, което да причини пукнатината, тогава какво би могло да го причини?

 

Голяма причина, може би най-важната причина за напукването на подовите плочки е, че повърхността под нея не е достатъчно стабилна. Различните подове могат да се свиват, разширяват или огъват в зависимост от материала, от който са направени. Същото важи и за стените. Ако там има грешки допуснати при изграждането на зидарията, много вероятно е стенните плочки също да се напукат.

 

Можете също да видите как се развиват пукнатини, ако плочката, която сте закупили или сте поставили, е с лошо качество. Ако сте го купили от реномиран дилър, вероятно проблемът е това, което се случва под плочката. Не е изключено обаче, да има плочки с лошо качество на пазара. Понякога има една дефектна плочка в цял комплект, затова се купуват резервни, с които да се замени повредената.

 

Ако имате бетонна основа под плочките си и забележите дълга пукнатина, която минава през няколко парчета, вероятно е, защото има пукнатина отдолу. Бетонът се измества, когато се напука, а лепилото, използвано за полагане на плочката, изисква плочката да се движи с него. Плочките реагират чрез напукване заедно с бетона.

 

Когато полагате бетон, добра идея е да бъде оставен да изсъхне за достатъчно време, така че да се втвърди. И когато казваме доста време, имаме предвид около месец. В противен случай водата в бетона ще се изпари, което ще доведе до свиване на бетона. Ако плочката е положена върху бетон, който се свива, ще започнете да виждате много пукнатини, докато се опитват да се справят.

 

Най-добрият начин да предотвратите напукване на плочките е да гарантирате, че повърхността ви под тях е здрава и равна. Самите плочки да са качествени и майсторите, които сте избрали да ги поставят, трябва да са опитни и да намират добри решения.